Birgit begon als seizoensmedewerker in het vleermuisonderzoek. Dit wakkerde haar passie voor ecologie aan en leidde tot een baan bij DAGnl als junior ecoloog. Ze vertelt over haar nachtelijke observaties op unieke plekken, haar contact met de omgeving en het boeiende gedrag van vleermuizen:
“Mijn avontuur begon als een spontane kans tijdens mijn opleiding toegepaste biologie. Wat begon als een tijdelijke bijbaan, groeide uit tot een baan als ecoloog DAGnl. Mijn bijbaan bij de supermarkt ruilde ik in voor een baan bij DAGnl. Dat was een goede keuze!”
“Stel je voor: om 21:15 uur vertrek je naar een projectlocatie. Rond 23:15 uur kom je aan en begin je met het vleermuisonderzoek. Met een werktelefoon en echolocatie-app voer je ongeveer twee uur observaties uit. Je onderzoekt het gedrag van vleermuizen, identificeert de soorten en zoekt hun verblijfplaatsen. Soms werk je van 0:00 tot 2:00 uur in het najaar, of van 3:30 tot 6:30 uur in het voorjaar. Vleermuisonderzoek vraagt niet alleen om natuurkennis, maar ook om sociale vaardigheden, vooral als je op onverwachte plekken werkt. Dan zijn er altijd voorbijgangers of bewoners die een praatje komen maken” vertelt Birgit.
Als je vleermuisonderzoek bij DAGnl uitvoert kom je op bijzondere locaties. Birgit legt uit: “Onlangs deed ik onderzoek in een gevangenis. Dat was echt vet om te doen. Het was spannend om op de binnenpleinen te werken, met veel bewaking en in verschillende rondes. Ook heb ik onderzoek gedaan bij een historisch gebouw in Den Haag. Daar sprak ik veel met nieuwsgierige mensen. Vleermuisonderzoek brengt je naar plekken die je normaal niet zou bezoeken.”
Vleermuisonderzoek saai? Volgens Birgit niet: “Tijdens het onderzoek kom je vaak in verrassende situaties. Van mensen die je warme soep aanbieden, tot honden die je komen begroeten. Soms kijken mensen door hun gordijnen heen om te zien wat je aan het doen bent. Dan is het belangrijk dat we werkkleding met onze bedrijfslogo’s dragen, zodat je bijvoorbeeld niet als verdacht wordt gezien. Als we vleermuizenonderzoek uitvoeren laten we de politie weten dat we onderzoek uitvoeren op een bepaalde locatie.”
Inmiddels heeft Birgit al drie seizoenen meegedraaid. “Vleermuisonderzoek heeft me veel geleerd over hoe de Nederlandse natuur en de mens samenwerken. Je leert snel patronen in het gedrag van vleermuizen herkennen. Na een paar weken merk je dat je al veel kennis over vleermuizen hebt opgedaan. Tijdens het onderzoek is het waardevol om met andere ecologen en seizoensmedewerkers te sparren over wat je ziet en meemaakt. Deze bijbaan heeft mijn enthousiasme voor het vak alleen maar vergroot” legt Birgit uit.
Tijdens haar studie onderzocht Birgit de habitat van vleermuizen in Nijmegen. Birgit: “Ik vond het fascinerend om te zien hoe het aantal vleermuizen verandert met de bevolkingsdichtheid van een stad. Mega interessant. In de binnenstad is er veel onnatuurlijk licht en lawaai, hoe dichter je bij de stadsrand komt, hoe meer vleermuizen er zitten. Mensen vinden vleermuizen vaak eng, maar ze zijn elegant en belangrijk voor ons ecosysteem. Ze vliegen, kruipen ergens in en zitten stil; je hebt er geen last van. Onbewust bieden we als mens een onderkomen aan vleermuizen. Dat vind ik mooi”
Birgit: “Gewoon doen! Zelfs als je na een paar maanden stopt, heb je dagwaardevolle ervaring opgedaan en iets indrukwekkends op je CV staan. Het is een mooie manier om je ecologische kennis uit te breiden en praktische ervaring op te doen.”
Wil je meer weten over deze bijzondere bijbaan? Stuur een berichtje of neem contact met ons op!