Koffie?

Deelplan 3 Nijkerkerveen: samen bouwen aan de toekomst

Van links naar rechts: Christian Mulder en Juriaan Smits

In Nijkerkerveen wordt hard gewerkt aan de realisatie van deelplan 3, een groot woningbouwproject waarin de gemeente Nijkerk en ontwikkelaars Van de Mheen en Heijmans nauw samenwerken. Het doel? In totaal 350 nieuwe woningen bouwen om het woningtekort aan te pakken. De gemeente verzorgt het bouwrijp maken van de openbare ruimte, terwijl de ontwikkelaars verantwoordelijk zijn voor de woningbouw en verkoop van de woningen. Het project is nu bijna klaar met het bouwrijp maken. Daarna kunnen de eerste woningen worden gebouwd. Een uitdagend proces waarin samenwerking, flexibiliteit en maatwerk belangrijk zijn. Juriaan Smits, projectleider realisatie gemeente Nijkerk, en Christian Mulder, werkvoorbereider DAGnl vertellen over het project.

Bouwrijp en woonrijp maken

Het project begon bijna twee jaar geleden. Inmiddels is het bouwrijp maken grotendeels afgerond. Juriaan, licht toe: “De aansluiting op het bestaande riool is nu net gerealiseerd. De kabels en leidingen zijn bijna allemaal aangelegd. Binnenkort wordt het asfalt op de bouwwegen aangebracht. De aannemer start in april met de bouw van de woningen. Binnen een jaar moeten de eerste huizen staan.”

Vanuit Civil Works (onderdeel van DAGnl) is Christian als werkvoorbereider vanaf het begin bij het project betrokken. “We hebben het ontwerp opgesteld en verschillende bestekken voorbereid, onder andere voor de saneringswerkzaamheden, het bouwrijp maken en de eerste groenaanplant,” vertelt Christian. “We zijn nu net gestart met de besteksvoorbereiding van het woonrijpmaken. Net als in de eerdere projectfasen letten we daarbij scherp op de afspraken die in het voortraject met de omwonenden zijn gemaakt.”

Complexe uitdagingen in een bestaande omgeving

Wat het project bijzonder maakt, is dat het niet om een eenvoudig bouwproject gaat op een vrij stuk weiland. Het gebied is van nature nat en er liggen al bestaande woningen en infrastructuur. “Er ligt een woonwijk direct omheen en er zijn veel bestaande kabels en leidingen die nog in het terrein liggen. Dat maakt het complex. We hebben veel technische aanpassingen moeten doen om ervoor te zorgen dat de bestaande wijk geen wateroverlast zal ondervinden en de nieuwe wijk voldoende drooglegging heeft. Dat betekent veel maatwerk in het waterhuishoudkundig plan,” zegt Juriaan.

Naast waterbeheer speelden ecologische factoren een belangrijke rol in het project. “We hadden te maken met beschermde diersoorten zoals de steenuil, mussen en marters,” vervolgt Juriaan. “Daarom zal in de bouwrijpfase alvast begonnen worden met het planten van een deel van het groen, zodat de dieren in een goede leefomgeving kunnen verblijven”.

Maatwerk voor omwonenden

Een van de grootste uitdagingen was het krijgen van draagvlak onder de omwonenden. “Dit is geen gebied waar je zomaar kunt beginnen met bouwen,” legt Christian uit. “De omwonenden wilden duidelijkheid over de impact van de nieuwbouw op hun perceel. Daarom zijn er met elke huidige bewoner apart afspraken gemaakt.” Juriaan vult aan: “Normaal gesproken organiseer je een bewonersavond, maar hier hebben we gekozen voor maatwerk. Het ene perceel ligt lager dan het andere, en sommige woningen komen dichter op het bouwgebied te staan dan andere. Daarom hebben we persoonlijk met elke huidige bewoner om de tafel gezeten. Dat zorgt voor vertrouwen als je bij de huidige bewoners thuis aan tafel zit. Op die manier konden we de gevoeligheden in het gebied goed ondervangen”. Christian voegt toe: “We hebben voor iedere huidige bewoner een aparte tekening gemaakt, waarin afspraken en gevolgen voor hun perceel duidelijk zijn vastgelegd. Dat heeft veel tijd gekost, maar heeft uiteindelijk voor meer rust en begrip gezorgd”. Juriaan sluit af: “Door korte lijntjes, open communicatie en maatwerk voor de huidige bewoners hebben we veel draagvlak gecreëerd. Zij hadden vrij uitzicht vanuit de tuin en nu komen er woningen. Bovendien komt er meer dakoppervlak bij, waardoor angst ontstaat voor natte voeten. Nu de huidige bewoners de eerste contouren zien ontstaan, worden ze enthousiast”.

Watergangen als essentieel onderdeel van het plan

Een belangrijk onderdeel van deelplan 3 is het aanleggen van nieuwe watergangen voor de afwatering van het gebied en het creëren van waterberging. Juriaan legt uit: “Van oudsher is het een nat gebied, dus goede afwatering is belangrijk om overlast te voorkomen. We hebben daarom een groot aantal nieuwe watergangen gegraven, onder andere voor de afwatering van de wegen. In het midden van het plan hebben we een grote waterpartij gecreëerd. Dat helpt bij het opvangen van overtollig water. Het zand dat tijdens het graven vrijkwam, hebben we gebruikt voor de wegcunetten. Zo snijdt het mes aan twee kanten”.

Flexibele samenwerking en snelle schakeling

De samenwerking tussen Civil Works en de gemeente was in het begin soms zoeken, maar werd al snel sterker. Christian: “In het begin was het vooral communiceren via e-mail, maar later zijn we vaker bij elkaar gaan zitten. Dat werkt efficiënter.” Juriaan bevestigt dat korte lijntjes cruciaal waren: “Als er een wijziging is, neem ik contact op met Christiaan. Samen kijken we naar de tekening en kunnen we snel schakelen. Die directe communicatie heeft ons echt geholpen. Het is lastig om in zo’n korte tijd onder druk een bestek te krijgen wat 100% dichtgetimmerd is. Dat krijg je nooit voor elkaar. Zowel wij als gemeente, Civil Works als de aannemer moeten welwillend en flexibel zijn. Dat is ook een uitdaging in dit project.”

Wat komt er nog aan?

Nu het bouwrijp maken bijna klaar is, richt het projectteam zich op het woonrijp maken. “We hebben het ontwerp al klaar. Nu zijn we bezig met het selecteren van de materialen,” vertelt Juriaan. “Binnenkort gaan we met onze stedenbouwkundige naar een leverancier om de exacte kleurstellingen te bepalen”.

Het doel is dat de eerste woningen medio volgend jaar worden opgeleverd. “Het is belangrijk dat de nieuwe bewoners die hier straks gaan wonen dan ook een stoep voor hun deur hebben en kunnen parkeren,” aldus Juriaan. “Dat is de volgende puzzel die we nu leggen”.