Koffie?

Een nieuwe damwand voor de Kadoelermeerdijk: balans tussen techniek en omgeving

HOE DAGNL EN WATERSCHAP ZUIDERZEELAND SAMENWERKEN AAN EEN DUURZAME EN VEILIGE OPLOSSING

De Kadoelermeerdijk speelt een cruciale rol in de waterhuishouding van de regio, maar een deel van de damwand is toe aan vervanging. Hoe zorg je ervoor dat de nieuwe constructie tientallen jaren meegaat zonder de omgeving te veel te belasten? DAGnl kreeg van Waterschap Zuiderzeeland de opdracht om de huidige situatie te inspecteren en de beste oplossing te vinden. Maar met een hoogspanningsmast, beperkte ruimte en een drukbezochte watersportvereniging in de buurt, is dit geen standaardproject. Senior werkvoorbereider Willem Vonkeman en senior projectleider Pieter Vos van Waterschap Zuiderzeeland delen hun inzichten in de uitdagingen, aanpak en samenwerking binnen dit complexe project.

Projectoverzicht en inspectie

Bij de inspectie van de bestaande damwand bracht DAGnl in kaart hoe deze was verankerd, welke materialen waren gebruikt en wat de resterende levensduur was. “We hebben de damwand, de ankers, de ankerstangen en de bevestiging van de ankers aan de damwand grondig onderzocht,” vertelt Willem Vonkeman. “Uit onze inspectie bleek dat verschillende delen van de damwand waren vergaan en dat de ankerstangen te kort waren voor de (toekomstige) situatie.” Op basis van deze bevindingen werkte DAGnl drie scenario’s uit voor de nieuwe damwand: hergebruik van bestaande ankers, het plaatsen van nieuwe ankers of een onverankerde constructie. Daarnaast is de bodemgesteldheid onderzocht. Omdat trillingen bij de plaatsing invloed kunnen hebben op de omgeving, ook de trillingsrisico’s zijn zorgvuldig in kaart gebracht.

Uitdagingen in het project

Het vervangen van de damwand brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Willem licht toe: “De locatie maakt het complex. Er is een oude sluis in de buurt, en bovendien staat er een hoogspanningsmast. Dit betekent dat we gebonden zijn aan strikte veiligheidsregels: we moeten een minimale afstand van 10 meter tot de mastdraden houden en rekening houden met de werkhoogtebeperkingen.”

Ook de beperkte bereikbaarheid vormt een uitdaging. Pieter Vos vult aan: “Het gebied wordt beheerd door een watersportvereniging en we moeten zorgen dat hun activiteiten zo min mogelijk hinder ondervinden. Bovendien zijn sommige toegangswegen te smal voor zware voertuigen breder dan drie meter, waardoor een goede logistieke planning belangrijk is.”

Naast de logistieke en ruimtelijke beperkingen speelt ook de impact van trillingen een grote rol. Het intrillen van de damwand kan schade veroorzaken aan omliggende structuren of de stabiliteit van de dijk beïnvloeden. “We hebben daarom uitvoerig onderzocht welke methoden we kunnen toepassen, trillingsarm of trillingsvrij” zegt Willem.

Uitvoering en planning

Om de juiste constructie te bepalen, zijn er sonderingen uitgevoerd en is de grondopbouw nauwkeurig geanalyseerd. Daarom is gekozen voor een trillingsvrije uitvoering van de werkzaamheden. “Inmiddels zijn de bestekken en tekeningen gereed en is de aanbestedingsprocedure gestart,” vertelt Pieter.

Een uitdaging in de planning van de werkzaamheden is het stormseizoen. “Van 15 oktober tot 15 maart mogen er geen werkzaamheden plaatsvinden aan de dijk,” legt Pieter uit. “Daarnaast heeft de watersportvereniging aangegeven dat ze de voorkeur geven aan een uitvoering vroeg in het seizoen. Dit betekent dat we een strak tijdschema moeten volgen.”

Samenwerking als sleutel tot succes

Een goede samenwerking tussen Waterschap Zuiderzeeland en DAGnl is belangrijk om dit project succesvol te realiseren. “Goede afstemming en duidelijke verwachtingen zijn de basis,” zegt Willem. “We hebben samen afspraken gemaakt en zorgen ervoor dat de communicatie met alle betrokken partijen helder blijft.”

Pieter benadrukt het belang van de langdurige relatie met DAGnl: “We hebben al eerder samengewerkt aan projecten in Urk en het project Voortstuwers. De samenwerking verloopt altijd prettig. Ze zijn direct bereikbaar en werken op hetzelfde niveau. Het voelt echt als een team: we krijgen een uitdaging en lossen die samen op.”

Met de nieuwe damwand blijft de Kadoelermeerdijk de komende 40 tot 60 jaar veilig en stabiel. Dit project laat zien hoe techniek, duurzaamheid en samenwerking hand in hand gaan voor een toekomstbestendige oplossing.