Koffie?

Ik ben er bewuster van dat er meer achter een persoon zit: een verhaal

De afgelopen maanden volgde Esther via Ellla het Young Potentials programma. Het programma is bedoeld voor jonge professionals tot 35 jaar die gedreven zijn in hun werk en openstaan voor nieuwe inzichten en persoonlijke ontwikkeling. Esther vertelt:

‘Je leert impact hebben, steviger in je schoenen te staan en te ontdekken wat bij je past. Je werkt aan verschillende skills zoals communicatiekracht, groeien door feedback, samenwerken, ondernemerschap.  Maar ook reflecteren, creatie- en executiekracht, presenteren, (persoonlijk) leiderschap en netwerken. Het programma duurt in totaal 6 maanden.’

Groeien in projectleiderschap

Esther wilde al een tijd een cursus volgen voor projectleiderschap. Esther: ‘Toen kwam ik met Thijmen in gesprek over het Young Potentials programma. Thijmen was enthousiast over het programma en vertelde mij wat ik kon verwachten. Uiteindelijk heb ik besloten om ook het programma te volgen. Ook collega Rob heeft dit programma gevolgd.’

Wat houdt het Young Potentials programma in?

Esther: ‘Je hebt in totaal zes bijeenkomsten. Je start met een kennismaking waarbij je gaat nadenken over sleutelmomenten die jou als mens gevormd hebben. Tijdens de eerste bijeenkomst deel je deze sleutelmomenten met andere deelnemers. Je deelt verhalen met elkaar. Daardoor word je heel snel hecht met de groep. Wij merkten dat we allemaal in  dezelfde levensfase zaten, willen groeien en ontwikkelen. Dat is een mooie start van het traject. Daarna krijg je een talentgesprek waarbij je een persoonlijkheidstest invult. Daar komen verschillende dingen uit zoals: waar ben je goed in en hoe ga je ideaal met mij om? Maar ook welke werkgever past bij mij als persoon? Daar kwam DAGnl bij mij uit 😉 . Deze test geeft je veel zelfinzicht: wat kan ik wel en niet aanleren. Daarna ga je met de groep aan de slag met je (kern-) kwaliteiten. De deelnemers in onze groep hadden verschillende persoonlijkheden. Soms stond je recht tegenover elkaar. Dat is interessant, hoe ga je met elkaar om? Ook hadden we een bijeenkomst over persoonlijk leiderschap. Daarbij ga je kijken naar jouw functie binnen een team. Die bijeenkomst heeft mij geïnspireerd: wat wil ik? Wat is mijn rol binnen DAGnl? Dat heeft mij wel aan het denken gezet. Elke bijeenkomst was er een spreker uit het werkveld. Hij of zij vertelde dan over zijn of haar eigen ontwikkeling. Daardoor krijg je een kijkje in een andere keuken: wat drijft hun en is hun visie. Dat is interessant en inspirerend.’

Coaching

Naast de bijeenkomsten krijgt elke deelnemers individuele coaching. Esther: ‘Dat vond ik heel fijn. Tijdens de coaching praten we over hoe het met mij gaat, wat er in mij omgaat. Zowel privé als werk gerelateerd. Ook bespreken we wat ik doe met hetgeen wat ik in de bijeenkomsten leer.’

Hoe kijk je terug op het Young Potentials proramma?

Esther: ‘Ik vond het programma interessant: je leert en hoort veel. Ondanks dat je uit een verschillende sectoren komt heb je veel overeenkomsten met de mensen die je spreekt en hoort spreken. De bijeenkomst met de talentanalyse vond ik het meest interessant: je beseft hoe anders iedereen is. Dat kan voor wrijving in een samenwerking zorgen. Doordat je met zo’n analyse inzicht krijgt, accepteer je makkelijker dat iedereen anders is. Bovendien leer je elkaar goed kennen. Door deze opleiding te volgen merk ik dat ik meer geïnteresseerd ben in het verhaal van iemand. Ik ben er bewuster van dat er meer achter een persoon zit: een verhaal. Daarnaast merk ik dat ik zelf echt een ontwikkeling heb doorgemaakt. Ik heb meer zelfkennis en zelfbewustzijn. Ik vind het interessant om met dit onderwerp bezig te blijven,  want ik vind het belangrijk om met mijn eigen ontwikkeling bezig te blijven. Ook vind ik de verhalen van de gast sprekers erg inspirerend wat drijft hun, hoe organiseren zij hun team. Wat is je “bedoeling”.’