Koffie?

Ik kan bij hen terecht

Rick liep tijdens zijn mbo-opleiding Middenkaderfunctionaris Infra BOL niveau 4 stage bij DAGnl. Nu volgt hij via DAGnl de duale hbo-opleiding civiele techniek. Deze hbo-opleiding zorgt ervoor dat hij breder is opgeleid en zo meer kansen krijgt. Rick vertelt:

‘Ik wilde altijd al doorstuderen. Dan heb ik later meer keuze in het werk dat ik kan uitvoeren. Op de middelbare school haalde ik de beste cijfers voor wiskunde en natuurkunde. Toen ben ik uit gaan zoeken welke banen bij deze vakken pasten. Ik kwam onder andere bij civiele techniek uit. Binnen de civiele techniek kan je binnen en buiten werken combineren. Dat is uiteindelijk ook mijn ambitie binnen de civiele techniek: binnen én buiten werken. Dat vind ik mooi. Eerst wil ik werkervaring opdoen. Binnen DAGnl ben ik niet de enige die deze hbo-opleiding volgt. Collega Rob heeft de opleiding gevolgd, collega Dirk zit nu in het tweede jaar van de opleiding en collega Lars volgt de opleiding nu. Dat is fijn, daardoor heb ik verschillende collega’s die in hetzelfde schuitje zitten en waar ik vragen aan kan stellen. Mijn doel is om de opleiding in 3,5 jaar af te ronden.’

Balans werk en privé

Volg je de duale opleiding civiele techniek? Dan werk je vier dagen in de week en ga je een dag naar school. Daarnaast werk je thuis aan opdrachten voor de opleiding. Hoe combineert Rick deze opleiding met zijn privéleven? Rick: ‘Ik probeer leuke dingen te blijven doen, zoals sporten. De komende tijd moet ik veel tijd in de studieopdrachten steken. Dan moet ik andere dingen wat loslaten. Tot nu toe is de opleiding goed te combineren met mijn hobby’s. Ik heb een vast patroon: werken, school, eten en sporten.’

Theorie in de praktijk brengen

Rick: ‘Omdat het traject via Civilion loopt krijg ik veel studieopdrachten. Die zijn leuk, maar zorgen er wel voor dat de opleiding intensiever is. Van de opdrachten leer ik veel. Voor die opdrachten moet ik bijvoorbeeld constructies berekenen of vloeistof mechanica. Ik vind het handig om te weten hoe dat werkt. Als ik dan naar een kraanbaan ga en de berekeningen zie die er uitgevoerd zijn, dan zie ik de gelijkenissen met mijn schoolopdrachten. Dan weet ik hoe het in elkaar zit en berekend is, zo kan ik de werkwijze zelf goed volgen.’

Goed op weg helpen

Rick is blij met de begeleiding vanuit Buro Noord. Rick: ‘Vanuit Buro Noord (onderdeel van DAGnl) is de begeleiding goed geregeld. Toen ik begon kreeg ik eerst les over hoe ik met AutoCAD moet werken. Daarnaast mocht ik direct een beginners cursus AutoCAD volgen, dat heeft mij flink geholpen. Om mij goed op weg te helpen kreeg ik in het begin veel hulp met kleine projecten om mij goed op weg te helpen. Nu heb ik al wat grotere projecten die ik zelfstandig mag uitvoeren. Nog altijd laat ik mijn werk goed nakijken door collega’s om fouten eruit te halen.’

Ik kan bij hen terecht

Inmiddels voelt Rick zich thuis bij Buro Noord. Rick: ‘Ik vind het heel fijn om  bij Buro Noord te werken. Ik heb geen vaste begintijd, als ik wat later ben is het geen probleem. Als ik dan wat langer doorwerk, dan is het goed. Die flexibiliteit vind ik fijn. Het kantoor is lekker dichtbij waar ik woon en sport. Daardoor heb ik weinig reistijd. Ook dat is fijn. Met mijn collega’s kan ik veel bespreken en zij helpen mij graag: ik kan met bijna alles bij hen terecht. Zelf heb ik in mijn privé situatie veel gedoe gehad met het ziekenhuis, waardoor ik af en toe langere tijd afwezig ben. DAGnl heeft mij hier veel in geholpen, dat waardeer ik heel erg.’