Koffie?

Ik wil iets voor de organisatie betekenen

De tijd vliegt voorbij: inmiddels werkt Yannick al 5 jaar bij DAGnl. Het begon allemaal met een stage vanuit zijn opleiding aan het Helicon in Velp. Daarna is hij doorgegroeid tot veldwerker. Yannick: ‘Tijdens mijn stage heb ik kennis gemaakt met het maken van rapportages en onderzoek op kantoor. Er kwam een moment dat ik naar buiten mocht om boringen uit te voeren. Toen mocht ik samen met Roel op pad. Als je een rijbewijs hebt dan leer je pas het vak, want dan kan je cursussen en saneringen bijwonen. Dan word je bekwaam in de praktijk. Je leert het vak pas echt als je er langer mee bezig bent. Dan heb je goed en snel in de gaten hoe alles werkt. Eerst moet je buiten bekwaam worden voordat je leert hoe het binnen werkt. Doordat ik buiten werk weet ik binnen waar ik het over heb. Die combinatie is fijn. Daar wil ik ook naartoe groeien: 50/50 binnen en buiten werken. Na mijn stage heb ik stapsgewijs verschillende bodemcertificaten gehaald. Daardoor kan ik verschillende bodemtypes en watermonsters beschrijven. Ook op het gebied van asbest mag ik binnenkort meer zoals saneren of de veiligheid waarborgen.’

Crème de la crème op het gebied van milieucertificaten

Binnenkort gaat Yannick op voor de crème de la crème op het gebied van milieucertificaten: de R-DLP. ‘Daarvoor moest ik eerst mijn DLP certificaat halen voor het saneren en werken met een aantal gevaarlijke stoffen. De R-DLP is de vervolgstap. Als ik dat certificaat heb mag ik op het gebied van veiligheid alle stoffen benaderen. Het is wel een behoorlijke studie op hbo-niveau. Je moet stoffen omrekenen en waarden van meetapparatuur standaardiseren. Daarnaast ga ik op 2 juni op voor de BRL 6000. Dan heb ik alles op zak op het gebied van bodemcertificaten. Door deze certificaten ben ik ook breder inzetbaar voor DAGnl, zo kan ik iets betekenen voor de organisatie. Dat vind ik belangrijk. Bij DAGnl mag je groeien, dag in dag uit.’

Je mag je eigen plan trekken

Yannick vindt het veldwerk fantastisch. Dat komt vooral door de vrijheid die hij krijgt. ‘Ik kreeg een bus, daar rijd ik het hele land mee door. Zo kom je overal en zie je veel.  Buiten heb ik geen tijdsbesef, ben ik lekker bezig en mooi werk aan het verzetten. Ben je kundig, dan krijg je vrijheid bij DAGnl. Dan word je losgelaten en mag je je eigen plan trekken. Binnen de organisatie zijn er op het gebied van bodem veel groeimogelijkheden. Ik ben nog jong en kan een studie volgen. Maar dat wil ik niet. Ik wil een baan waarin ik veel kan leren, dat kan bij DAGnl. Tijdens het veldwerk kom ik buiten vaak collega’s tegen. Een collega die bezig is met een sanering, een civiele collega of iemand van archeologie. Dat vind ik hartstikke leuk, dat je tijdens het werk verschillende expertises tegenkomt. Bovendien zijn de collega’s prettig gestoord en kunnen we naast hard werken ook samen lol trappen’ vertelt Yannick.

Afwisselend werk

Heb je verschillende bodemcertificaten op zak? Dan zorgen ze voor een afwisselende werkweek. Yannick: ‘Maandag voer ik een klein bodemonderzoek uit, dinsdag ga ik naar Den Haag om een aantal grondwatermonsters te nemen van een eerder uitgevoerd onderzoek. Woensdag rijd ik naar een militaire kazenere in Arnhem waar ik bij een benzinepomp boringen uitvoer tot hoe diep stoffen zijn weggelopen. Aan het eind van de week stap ik binnen bij een sanering waar we bezig zijn om controlemonsters te nemen van de bodem. Tijdens het nemen van de controlemonsters komt Jeffrey langs combinatie om ook archeologisch onderzoek uit te voeren. Doordat we diepe boringen uitvoeren kan het bodemonderzoek met het archeologisch onderzoek gecombineerd worden. Doordat ik vaak op pad ben, ben ik op het kantoor eigenlijk een spook (lacherig).‘

Van legertrucks tot parochie

De afgelopen jaren heeft Yannick aan verschillende projecten gewerkt. Daar springen een paar uit. ‘Herkenbosch met Van Dam legertrucks. Daar zat een oud legertruck handelaar en kwam een distributiecentrum. Ecologie had daar een gladdeslang gevonden en er was bodem- en archeologisch onderzoek uitgevoerd. Ook de collega’s van explosievenonderzoek waren aanwezig, omdat het terrein langs een spoor lag. In de bodem waren verontreinigingen waarbij we in verschillende fases grond moesten herschikken. Dan zit je van A tot Z in het werk met verschillende expertises. Ook moet ik nog vaak denken aan een werk in Zuid Limburg, daar logeerden we in een parochie. Dag in dag uit waren we aan het zwoegen. ’s Avonds stonden we samen in de keuken te koken. ’s Nachts werden we elk uur gewerkt door de kerkklokken. Maar we hebben er mooi werk verricht.’

Kwaliteit en snelheid

Yannick: ‘Waar ik mijn voldoening uithaal met dit werk? Vooral wanneer ik saneer. Als je iets in de van te voren vastgestelde tijd met kwaliteit kan uitvoeren. Of zelfs sneller kan uitvoeren. Dat vind ik fijn. Vaak zeg ik aan het einde van een klus tegen de opdrachtgever: hoop je niet meer te zien, anders zit er nog een verontreiniging. Ik vind het fijn om  hard te werken, dat geeft voldoening.’