Koffie?

Ik wil weten wat er achter een tekening zit

Thijmen is civieltechnisch projectleider bij DAGnl. Hij werkt inmiddels zo’n vier jaar in Olst bij Buro Hoogstraat (onderdeel van DAGnl). In die vier jaar heeft hij zich doorontwikkeld van civieltechnisch medewerker tot projectleider. Thijmen vertelt:

‘Langzamerhand ben ik doorgegroeid tot projectleider. Ik ben net klaar met de opleiding integraal projectmanagement op de HAN in Arnhem. Tijdens deze opleiding heb ik veel geleerd over de theorie achter projecten in bestaande organisaties, verschillen in organisatiestructuren, programma’s en projecten en de financiële kant van projecten. Maar ook een stukje persoonlijke ontwikkeling. Om als persoon te blijven groeien vind ik het mooi om waar mogelijk uit mijn comfortzone te stappen. Vandaar dat ik naast de voorbereiding ook uitvoeringsbegeleiding doe. Daardoor groei ik in praktische en technische kennis, maar ook als persoon. Omdat je direct in de portemonnee van de aannemer zit en ook de moeilijke gesprekken moet voeren. Daarnaast vind ik het belangrijk om wat in de voorbereiding is bedacht in de praktijk in uitvoering te zien. Ik wil het contact hebben met de uitvoering, maar andersom wil ik ook graag weten wat er achter een tekening zit en wat de volgende keer beter kan.’

Wat vind je mooi aan het werk bij DAGnl?

‘Ik vind de vrijheid en afwisseling in mijn werkzaamheden heel fijn. Ik ben nog geen fulltime projectleider. Daarvoor vind ik zelf de werkvoorbereiding ook nog te mooi: het maken van (3D-) ontwerpen, bestekken en visualisaties. Al merk ik dat langzaam, in de loop van de tijd, het zwaartepunt wel van werkvoorbereider naar projectleider gaat. Daarnaast vind ik het mooi dat we met ons werk iets tastbaars maken. Dat je in het weekend een rondje fietst en iets kan aanwijzen: daar hebben wij aan gewerkt. Ik heb een goede werkdag als ik resultaten boek, dingen kan afstrepen van mijn to-do lijst. Maar ook als de sfeer op het werk goed is en iedereen met een goed gevoel naar huis kan gaan,’ licht Thijmen toe.

Hoe zie een werkdag eruit als civieltechnisch projectleider bij DAGnl?

Thijmen: ‘Dat ligt aan de projecten die lopen. De laatste tijd rijd ik in de ochtend eerst langs een aantal klussen in de regio waar ik toezicht houd. Om half negen ben ik vaak op kantoor en start ik met een kop koffie. Daarna werk ik mails weg. De ene keer maak ik een tekening, de andere keer controleer ik een bestek. Per project wisselt het of ik meer uitvoerend of coördinerend bezig ben. Daarnaast geef ik een aantal keer per jaar een interne RAW- of Civil 3D cursus voor starters of andere geïnteresseerden. Ik heb verschillende werkzaamheden en rollen. Dat maakt mijn baan leuk!’

DAGnl is een multidisciplinaire organisatie. Hoe merk je dat in jouw dagelijks werk?

‘Bij elk project zijn er raakvlakken met andere DAGnl expertises. Daarom heb ik regelmatig contact met collega’s van bijvoorbeeld explosievenonderzoek- en advies, ecologie, bodemonderzoek- en sanering en groen. Om een goed ontwerp te maken is het ook belangrijk om de uitkomsten van bijvoorbeeld een bodemonderzoek daarin mee te nemen. Geen enkel project is puur civieltechnisch, zodra je buiten bent heb je te maken met de hele omgeving die van invloed is op het resultaat,’ vertelt Thijmen.

Inmiddels werk je ruim vier jaar bij DAGnl. Wat is mooiste project waar je tot nu toe aan hebt gewerkt?

Thijmen: ‘Uiteraard werken wij alleen maar aan mooie projecten. Maar het mooie vind ik dat ik een bijdrage mag leveren aan hele kleine lokale projecten, maar ook aan grote gebiedsontwikkelingen. Voor heel diverse opdrachtgevers. Als ik dan toch een paar projecten moet noemen zijn dat bijvoorbeeld het project Urkervaart, koepelgevangenis in Arnhem en Olstergaard. Voor het project Urkervaart heb ik een mooie visualisatie gemaakt. Voor de koepelgevangenis in Arnhem heb ik een 3D-laserscan uitgewerkt: van een puntenwolk via een Auto-CAD model tot een 3D visualisatie. Als DAGnl hebben we voor het project Olstergaard vanuit de voorbereiding een klein aandeel in het project. Ik houd hier namens de gemeente Olst-Wijhe toezicht op de BRM- en WRM-werkzaamheden. Het bijzondere van deze ontwikkeling is dat dit een duurzame, circulaire en geheel natuur inclusieve woonwijk wordt. Daarbij is veel aandacht voor circulariteit, zo min mogelijk belasting van de natuur. Er komt een mix van houtskeletbouw, tiny-houses en ‘traditionele’ bouw. De gemeente heeft hier gekozen om alles wat standaard is los te laten en veel bij de toekomstige bewoners terug te leggen. Hierdoor zijn allerlei werkgroepjes ontstaan waar regelmatig mee afgestemd moet worden. De communicatie met de buurt is erg belangrijk. Het burgerparticipatieniveau ligt daar heel hoog, waardoor je echt al een gemeenschap ziet ontstaan. Nog voor de eerste mensen er wonen. De gedachte achter deze wijk is denk ik heel belangrijk in de huidige tijd en ik vind het mooi hier een steentje aan bij te dragen.’

Kan je de volgende zin afmaken: mijn DAGnl collega’s ….

‘Hebben hun humor, maar kunnen ook serieus zijn als het moet. Bovendien staan alle collega’s open voor suggesties, waardoor ik kritisch mag en kan zijn. Bij DAGnl gaat kwaliteit voor tijd. Liever ietsje langer door werken en goed werk leveren, dan uren aftikken. We zijn hardwerkers. Daarnaast staat de mens en ontwikkeling op één. Je mag doen wat je leuk vindt en waar je jezelf in wilt ontwikkelen. En mooie projecten draaien natuurlijk,’ legt Thijmen uit.