Koffie?

Je wordt gelijk als collega behandeld

Hakan liep het afgelopen half jaar stage bij team ruimte. Vanaf februari zit hij weer in de schoolbanken. Tijd om terug te blikken op zijn stage:

‘Mijn stage bij DAGnl zit er bijna op. Inmiddels voelt het alsof ik onderdeel ben van het meubilair. Alsof ik hier al twintig jaar werk. Dat is positief! Elke dag ben ik met plezier naar mijn stage gegaan. DAGnl is een leuk bedrijf met leuke collega’s: je doet het samen. Naast hard werken is er ook ruimte voor gezelligheid. Binnen DAGnl merk je echt dat mensen op één staan: het is niet alleen een statement. Dat merkte ik vooral op de nieuwkomersdag: iedereen is open en aardig. Bovendien word je gelijk als collega behandeld en niet als stagiair. Daardoor voel je je betrokken en verantwoordelijk. Dat zorgde ervoor dat ik voor mezelf de lat hoog leg. Ik moest soms tegen mijzelf zeggen: ik ben een stagiair, mag fouten maken en leren.’

Welk moment blijft je het meeste bij van je stage?

Hakan: ‘Het project Bleekerseiland ga ik zeker onthouden. Voor dat project moest een inrichtingsplan worden gemaakt. Daar heb ik in Sketchup 3D modellen en renders voor gemaakt. In een korte tijd hebben we als team heel hard gewerkt om de deadline te halen. Ook het project Flevoland blijft mij bij. Dat is een groot project waar veel bij komt kijken. Het is het tof om daaraan mee te werken: je leert bijvoorbeeld veel over groenplanaspecten en bospassages. Dat is leerzaam en leuk!’

Wat was voor jou de grootste uitdaging tijdens je stage?

Hakan: ‘Na school was het even omschakelen naar een 40-urige werkweek. Nu ben ik er helemaal aan gewend. Ik vind het belangrijk om mijn taken af te ronden: daar voel ik mij verantwoordelijk voor. Ik wil niemand teleurstellen. Mijn collega’s stoppen veel tijd in mij. Het minste wat ik terug kan doen is mijn taken afronden en wanneer nodig een half uurtje langer werken om een project af te maken.’

Wat ga je missen aan je stage?

Hakan: ‘De collega’s ga ik natuurlijk missen en de sfeer: ik heb het hier echt naar mijn zin gehad. Voor mij heeft DAGnl de ideale werkplek. Als ik in februari weer met school begin blijf ik het team ruimte een dag in de week ondersteunen.’

Wat wil jij een volgende stagiair meegeven?

Hakan: ‘Je mag fouten maken. Denk niet meteen dat je alles meteen moet kunnen en weten. Ga niet twijfelen aan het werk dat je aflevert: je mag ervan leren. En durf ook fouten te maken, vraag feedback en maak gebruik van de ervaring van je collega’s. Ga ook een keer op bezoek bij civiel. Dan weet je waar de plannen eindigen. Bovendien krijg je op die manier meer gevoel bij de praktijk.’