Landmeter Niels werkt inmiddels zo’n veertien jaar bij DAGnl. Daarom vonden wij het tijd voor een
diepte-interview. Niels werkte eerder als timmerman/maatvoerder in de bouw. Op school vond hij ontwerpen in AutoCAD leuk om te doen; één en één is twee. Niels besloot zich te richten op het werk als landmeter, waarbij AutoCAD tekenen gecombineerd wordt met veldwerk. Niels vertelt:
“Binnen DAGnl houd ik mij bezig met situatiemetingen, uitzetwerk, bouwmaatvoering en tekenwerk voor verschillende gemeentes. Ongeveer 40% van mijn werk is voor gemeentes zoals Deventer, Raalte en Olst-Wijhe en Heerde. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat bouwprojecten voldoen aan de voorwaarden van vergunningstekeningen. Daarvoor zet ik bijvoorbeeld kadastrale grenzen, de rooilijn en de aanleg hoogte uit. De overige 60% werk ik voor andere opdrachtgevers, zoals bouwbedrijven, waarvoor ik de bouwmaatvoering verzorg. Het verschil tussen werken bij een grote organisatie of kleinere organisatie zoals DAGnl? Bij een grotere organisatie krijg je vaak dagen lang dezelfde klus, terwijl bij DAGnl elke dag anders is. Dat vind ik leuk aan mijn werk bij DAGnl.”
Voor Niels is elke werkweek anders, afhankelijk van het weer en de klussen. “Mooi weer is het makkelijkst, want regen kan het werken met het veldboek moeilijker maken. Doorgaans werk ik zo’n 80% buiten en 20% binnen, dat verschilt per project.” legt hij uit. Of hij nu een bosrijke omgeving inmeet of in een stedelijk gebied werkt. Niels zorgt ervoor dat klanten informatie krijgen die ze begrijpen. Niels: “Ik vind het belangrijk om opdrachtgevers mee te nemen in de werkzaamheden die ik uitvoer. Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden. Onze toestellen kunnen niet door struiken of muren meten en een GPS ontvanger doet het niet onder bomen of binnen in een hal.”
Niels is blij met de werksfeer bij DAGnl. “Ik hou van de relaxte sfeer op het kantoor in Olst,” zegt hij. Het sociale aspect is voor hem ook belangrijk: “Een praatje maken, omkijken naar elkaar en samen werken aan een goede sfeer zorgt voor een familiaire sfeer binnen DAGnl. Daarnaast vind ik het fijn om ook kennis mee te krijgen van andere disciplines, zoals civiel, bodem of stedenbouw. Die samenwerking maakt ons werk beter en leuker. Het is mooi om te zien dat ik een project twee jaar geleden heb ingemeten en dat team stedenbouw daar nu aan werkt.”
Een van Niels’ meest indrukwekkende projecten was de maatvoering voor een bouwkundige aannemer van een groot multifunctioneel sportcentrum in Nunspeet. Een groot sportcentrum compleet met een subtropisch zwemparadijs, sporthal, turnhallen en horeca. “Dat is tot nu toe mijn mooiste maatvoeringklus ooit. We waren daar zeker twee tot drie keer per week aan het werk; we waren echt kind aan huis. Het was interessant om te zien wat er allemaal komt kijken bij de bouw van een zwembad en sporthal. Bijvoorbeeld de potjes voor de volleybalpalen die al in een heel vroeg stadium uitgezet moesten worden. De metingen komen nauwkeurig voor bepaalde sportoefeningen, en bovendien zijn de eisen voor de opstelling van sporttoestellen heel streng. Daar denk je normaal gesproken helemaal niet over na. We waren er vanaf dag één bij betrokken en zagen het project uitgroeien tot iets heel moois. We werden zelfs voor de opening uitgenodigd en hebben het eindresultaat kunnen zien,” vertelt Niels.
Het maken van een goed product, het contact met collega’s, vaste aannemers, en het zien van een project van begin tot eind, daar wordt Niels echt enthousiast van. “Een mooi 3D-model maken en inzicht geven in wat er op een terrein gebeurt, dat vind ik echt tof. En vooral belangrijk, dat de opdrachtgever krijgt wat hij nodig heeft,” deelt hij.