COMPLEXE UITBREIDING EN OPNIEUW DIMENSIONEREN
In het Twentekanaal varen dagelijks grote binnenvaartschepen vol containers. Tien jaar geleden voldeed een 300 meter lange laad- en loskade aan de behoeften van het XL Businesspark. Maar met de snelle groei van het businesspark ontstond de wens om de kade uit te breiden. Daarom werd in 2023, na grondige voorbereiding, de capaciteit vergroot met 150 meter. DAGnl mocht de civieltechnische voorbereiding voor dit project verzorgen. Werkvoorbereider Erik Boer en Rob Hulshof, projectleider namens de gemeente Almelo voor het XL Businesspark, vertellen over het project.
Tijdens het project kwamen ze verschillende uitdagingen tegen. Rob legt uit: “De richtlijnen van Rijkswaterstaat zijn in de afgelopen tien jaar, sinds de aanleg van de oorspronkelijke kade, gewijzigd. We moesten ervoor zorgen dat de nieuwe kade goed aansloot op de bestaande kade, ondanks deze veranderde eisen. De grootste uitdaging was toch dat Rijkswaterstaat tegelijkertijd bezig was met het verbreden en verdiepen van een zijtak van het Twentekanaal. Dit vroeg om zorgvuldige planning, technische afstemming en veel overleg. Om alles soepel te laten verlopen, hebben we een faseringsplan opgesteld. Dit plan visualiseerde hoe de werkzaamheden elkaar opvolgden, zodat de planning niet in de knel kwam. Daarnaast moest de bedrijfsvoering tijdens de uitvoering van deze projecten ongehinderd doorgaan. Het waren flinke uitdagingen, maar wel mooie!”
Het was niet mogelijk om de bestaande kade simpelweg te verlengen. Erik legt uit: “De ondergrond voor de verlenging verschilt van die van de bestaande kade, waardoor geotechnisch onderzoek nodig was. Ook was er sprake van zwaardere belastingen dan bij de bestaande kade. De zwaarste belasting waar we met de verlenging van de kade rekening mee moesten houden was de overslag van containers door reachstackers en gasturbines die op het XL Businesspark worden geproduceerd. De reachstackers heb je nodig om de containers te verplaatsen en hebben een aslast van 110 ton. Bij de overslag van de gasturbines gaat het om een 300 ton last op de kade die met een zware telekraan op binnenvaartschip overgeslagen moet kunnen worden. Door deze zware belasting is er een extreem zwaar gedimensioneerde verhardingsconstructie ontworpen. Die constructie bestaat uit een 1,20 m dikke cementgebonden fundatie met 120 mm dikke betonstraatstenen. Daartussen zit een laag met split om het hemelwater, dat door de voegen van de stenen zakt, op te vangen en af te voeren naar het riool.”
Rob voegt toe: “Om tot deze oplossing te komen hadden we vooraf en tijdens de uitvoering veel overleg met de verschillende stakeholders zoals DAGnl, de constructeurs en uitvoerder.”
Voor het project is bewust gekozen voor een cementloze uitvoering met elementenverharding, wat voor een aanzienlijke CO₂-reductie zorgde. Rob legt uit: “We kiezen de laatste jaren steeds vaker voor cementloze elementenverharding binnen het XL Businesspark, omdat dat minder belastend is voor het milieu. Daarnaast zijn de oude damwanden, die tijdens de uitvoering vrijkwamen, hergebruikt in andere projecten. Wat we aan materialen konden hergebruiken, hebben we ook daadwerkelijk opnieuw ingezet.” Erik voegt toe: “De stenen die voor de verharding zijn gebruikt, hebben een lage CO₂-uitstoot en een lage Milieukostenindicator (MKI)-score. Ze zijn gemaakt met secundaire grondstoffen en zijn bovendien 100% recyclebaar. Daarnaast hebben we binnen het project geprobeerd een gesloten grondbalans te realiseren, waardoor het transport van en naar de bouwlocatie werd geminimaliseerd. Ook hebben we de aannemers uitgedaagd om zoveel mogelijk aan- en afvoer per schip te organiseren.”
Het project vond plaats op een relatief klein oppervlak, wat extra uitdagingen met zich meebracht. Rob kijkt tevreden terug: “We zijn trots dat de vele overleggen die we hebben gehad, hebben geleid tot een resultaat waar we echt blij mee zijn. Ondanks de nodige wijzigingen en aanpassingen hebben we met alle stakeholders ervoor gezorgd dat het project zonder grote obstakels kon doorgaan. We hebben een praktisch en goed ontwerp gemaakt dat in de praktijk werkt; de schepen kunnen nu goed aanleggen en de kade wordt goed gebruikt. De kennis die we tijdens de voorbereiding van de bestaande kade hebben opgedaan, was waardevol tijdens dit project.” Erik voegt eraan toe: “Samen met VIA Aperta hebben we de verhardingsconstructie gedimensioneerd. Dit was geen alledaagse taak voor mij, maar het was zeker leerzaam om te doen. Ik vind het mooi om te zien dat we als DAGnl inmiddels klaar zijn om dit soort grote en complexe projecten succesvol aan te pakken.”
De samenwerking tussen XL Businesspark en DAGnl is de afgelopen jaren steeds verder versterkt. Rob vertelt: “De samenwerking verloopt soepel dankzij het persoonlijke contact. We weten elkaar te vinden, spreken dezelfde taal en vertrouwen op elkaars expertise. Afspraken worden nagekomen, en als iets niet lukt, zijn we daar open en eerlijk over. Dat is de sleutel tot het beste projectresultaat. We hebben gemerkt dat als je elkaar goed opzoekt en duidelijk maakt wat je nodig hebt, je samen in relatief korte tijd mooie resultaten kunt behalen.” Erik vult aan: “De technische uitwerking heb ik grotendeels samen met Rob opgepakt en afgestemd. We hielden regelmatig afstemmingsoverleg om elkaar op de hoogte te houden van wat er speelt. De lijntjes zijn kort en we kunnen transparant naar elkaar zijn. Op deze manier weet je echt wat je aan de ander hebt, en dat heb ik bij Rob zo ervaren.”