Koffie?

Waar niet werken en leren tegelijk?

Als je vier jaar voltijd gaat studeren moet je
een bijbaantje zoeken om inkomen te hebben.

Lars Liefers (20) en Christof Knobbe (20) hebben allebei de mbo studie Middenkaderfunctionaris Infra afgerond aan het Deltion College in Zwolle. In hun derde leerjaar liepen ze beide stage bij Buro Noord (onderdeel van DAGnl). Vanaf september 2020 gaan ze, via DAGnl, de duale studie hbo Civiele Techniek volgen.

Lars (Buro Noord): ”Wat ik het leukste vind aan het werken bij Buro Noord? Ontwerpen en bestekschrijven. Ook zijn we nu aan het kijken of ik straks misschien kan toezichthouden. Op die manier kan ik buiten ook wat meer ervaring opdoen. Het afgelopen jaar ben ik bezig geweest met een groot project in Zeewolde, een herinrichting van een bedrijventerrein. Daarvoor heb ik o.a. rioleringsontwerpen gemaakt en een aantal kruisingen opnieuw ingericht. Het leuke aan dit project is dat ik van  het voorlopig ontwerp tot aan de aanbesteding aan het project mee mocht werken. Ook mocht ik aanwezig zijn bij alle vergaderingen.”


Lars Liefers

Meewerken aan grote tot kleine projecten
Christof (Buro Noord): ”Ik houd mij bij Buro Noord voornamelijk bezig met de werkvoorbereiding. Zo werk ik aan een grote klus in Zeewolde, hierbij gaat het om de herinrichting van de Waterbuurt. Ik werk nu aan het voorlopig ontwerp, dat is nu zo goed als klaar. Samen met Klaas (van Dijk) heb ik hiervoor een globale kostenraming gemaakt. Daarnaast werk ik aan allerlei kleine projecten waarbij ik een keer hoeveelheden uitreken of een ontwerp maak.”

“Je voert in principe het project, onder begeleiding, van A tot Z uit. “

Je bent overal bij betrokken
Stagiaires en leerwerkstudenten draaien bij DAGnl volledig mee in het team. Lars: “Je bent overal zelf bij betrokken. De projectleider gaat niet zelf met mijn ontwerpen of geschreven bestekken naar de opdrachtgever. Je voert in principe het project, onder begeleiding, van A tot Z uit. Daarbij mag je ook onder begeleiding werkzaamheden uitvoeren waar je weinig ervaring mee hebt of minder goed in bent. Maar daar leer je denk ik ook het meeste van.” Christof voegt toe: “Ik vind het vooral leuk dat er veel variatie in het werk zit. Je bent niet continu aan het ontwerpen, maar maakt ook een keer een bestek of kostenraming. Een overleg bij de gemeente bijwonen vind ik ook erg leuk en interessant, dan zie en hoor je hoe het er daar aan toe gaat.”


Christof Knobbe

Verdienen, leren én ontwikkelen
Lars en Christof gaan vanaf september 2020 de duale hbo opleiding Civiele Techniek volgen. Lars: “Ik wilde sowieso na mijn mbo opleiding een hbo opleiding erachteraan volgen. Het was alleen de vraag of dat voltijd of deeltijd werd. Op het werk heb ik met Rob(Tuin) gepraat, hij heeft de duale hbo opleiding gevolgd. Ook heb ik met  mijn neef gepraat, hij heeft de voltijd opleiding gevolgd. Na die gesprekken ben ik gaan afwegen of ik een deeltijd of voltijd studie ga volgen. Intussen ben ik al weer een jaar aan het werk, daarom zie ik het niet meer zitten om vier jaar volledig in de schoolbanken te zitten. Bovendien bevalt het hier goed, ik leer veel én krijg de kans om mij verder te ontwikkelen. Daarnaast ga ik nu ook een beetje verdienen en kan ik daardoor sparen. Dat is ook wel lekker!” Christof haakt in: “Als je vier jaar voltijd gaat studeren moet je een bijbaantje zoeken om inkomen te hebben. Ik heb het hier nu prima voor elkaar en naar mijn zin. Waarom dan niet werken én leren?“ 

“Ik ga nu ook een beetje verdienen en kan daardoor sparen. Dat is ook wel lekker!” 

Van praktijk naar theorie
Lars: “Onze mbo studie was vooral gericht op de uitvoering, meer praktisch onderwijs. Straks met een hbo studie wordt het een stuk theoretischer. Met name het eerste jaar, dan krijg je al je theorievakken zoals wiskunde, natuurkunde noem het maar op. Het tweede tot en met het vierde jaar ga je meer projectgericht bezig. Met een duale hbo studie ga je een dag naar school en werk je vier dagen. Daarnaast zit er nog 8  tot 15 uur zelfstudie bij. Dat is wel een afweging die je moet maken. Als je een bijbaantje hebt naast een voltijd studie ben je die tijd ook kwijt. Nu spreek ik ’s avonds met vrienden af, dat zal straks wel wat minder worden. Maar dat moet je ervoor over hebben.” Christof: “In het begin moet je echt zelf aan de gang, jezelf motiveren om thuis na een werkdag aan de studie te gaan. Je moet er goed op letten dat je gemotiveerd blijft.”

Doorgroeien tot projectleider
Lars: “Ik wil de komende jaren veel ervaring in de werkvoorbereiding opdoen, hopelijk kan ik daar toezicht bij gaan doen. Ik wil uiteindelijk doorgroeien tot projectleider. Ik vind het mooiste om mee te werken aan reconstructies. Dan kom je van alles tegen, ook in de voorbereiding. Om daar weer een oplossing voor te vinden, dat vind ik het mooiste!” Christof: “Ik vind het vooral mooi om met veel verschillende dingen bezig te zijn. Uiteindelijk wil ik ook doorgroeien tot projectleider, maar vooral tussendoor heel veel ervaring opdoen. Toezichthouden op projecten lijkt mij ook wel leuk, dan kan je echt naar buiten en op de werkvloer aanwezig zijn. Je zit niet alleen maar achter je scherm, want dat vind ik niks.”

Wil jij ook via DAGnl een duale hbo Civiele Techniek volgen? Klik hier.