Koffie?

Waterpark veerse meer: natuurlijk, duurzaam en buitengewoon

UNIEK PROJECT IN HARMONIE MET DE NATUUR

Aan het Veerse Meer komt een bijzonder recreatiepark dat duurzaamheid en natuurbeleving centraal stelt. Waar gasten, omringd door het water en groen, volledig tot rust komen en nieuwe energie opdoen. In het nieuwe Waterpark Veerse Meer, dat wordt gebouwd op de plek van de huidige camping De Witte Raaf en het bestaande waterpark, staan groen en water centraal. Het park wordt uitgebreid van 57 naar 89 hectare, maar het aantal overnachtingseenheden neemt af van 1.335 naar 895. Zo gaan de vakantiehuizen mooi op in de natuurlijke omgeving. Er ontstaat zo’n 14 hectare extra natuurgebied met nieuwe fiets- en wandelroutes voor bezoekers. DAGnl verzorgde diverse onderzoeken zoals flora- en faunonderzoek en het bodemonderzoek, de civieltechnische werkzaamheden en begeleidde de bestemmingsplan- en milieueffectrapportage (MER)-procedure. Projectleider Oscar van Limburg vertelt samen met Gert Koele over het proces van het project.

Een natuurlijk beeld voor de toekomst

Het doel van het nieuwe park is om een duurzaam en hoogwaardig recreatiegebied te creëren, met veel ruimte voor gezinnen die kiezen voor een actieve vakantie. Gert: “Het park biedt een breed scala aan activiteiten, van fietsen, wandelen en watersport tot ontspanning in het landschap. Het centrum van het park krijgt de uitstraling van een sfeervol havenstadje en wordt het bruisende hart van het resort. Het park wordt in twee delen opgesplitst door de kreek De Lemmer, verbonden door een brede loopbrug. Een speciaal onderdeel is de “Familieacademie” in het noordelijke deel, waar gezinnen actief kunnen leren over de natuur en duurzaamheid.”

De historie van het Veerse Meer

Het Waterpark Veerse Meer ligt op de grens van Walcheren en Zuid-Beveland, in een gebied met een rijke geschiedenis. Oscar licht toe: “Tot de twintigste eeuw waren dit eilanden in de Zeeuwse Delta. De huidige ligging en waterstructuren zijn ontstaan door de Deltawerken in de jaren zestig, toen dijken en dammen het landschap beschermden tegen de zee. Het plangebied, waaronder de Calandpolder, werd drooggelegd voor landbouw en veranderde later in een recreatiegebied. De oude dijken en waterstromen zijn nog steeds zichtbaar en herinneren aan het historische landschap. Dit erfgoed maakt het park extra bijzonder voor bezoekers.”

Natuurversterking en duurzaamheid

Het Veerse Meer is een belangrijk natuurgebied voor recreanten en verschillende dierensoorten, en het nieuwe park sluit hierbij aan door de natuur volop ruimte te geven. Gert: “Naast het park ontstaat 13 hectare extra Zeeuws landschap als groene buffer tussen het recreatiegebied en de omliggende natuur. Dit helpt de natuurwaarden te versterken en beschermt het nabijgelegen Natura 2000-gebied. Zo krijgen planten en dieren de ruimte en kan het landschap zich verder ontwikkelen. Het ontwerp sluit aan bij de oorspronkelijke natuur in de omgeving, met wisselend groen, water, kreken en vergezichten die het park een natuurlijke uitstraling geven.”

Uitbreiding van waterstructuren en natuurvriendelijke oevers

Binnen het projectgebied wordt 17,5 hectare nieuw water aangelegd, samen met 16 kilometer natuurvriendelijke oevers. Voormalige camping- en landbouwgrond krijgt zo een nieuwe natuurfunctie. Oscar legt uit: “Uit geohydrologisch onderzoek bleek dat het toevoegen van nieuwe waterstructuren geen nadelige effecten heeft op het huidige grondwater. Omdat het park dicht bij belangrijke zoetwaterbellen ligt, is er extra aandacht besteed aan het handhaven van de waterkwaliteit. Zo wordt het waterpeil in de noordoostelijke kreek verhoogd, om te voorkomen dat deze zoetwaterlagen zouter worden en boeren in de regio hun land minder goed kunnen besproeien.”

Impressie Waterpark Veerse meer. Bron: Kuipers compagnons

Waterbeheer en milieubewuste materialen

Uit bodemonderzoek bleek dat de grond in het waterpark geschikt is voor waterinfiltratie. Oscar vertelt: “Daarom wordt regenwater eerst opgevangen en in de bodem geïnfiltreerd voordat het wordt afgevoerd naar het Veerse Meer. Dit voorkomt directe afvoer naar oppervlaktewater en vermindert watervervuiling. Het waterpeil van het Veerse Meer wordt beheerd door Rijkswaterstaat via de doorlaat Katse Heule. Dit zorgt ervoor dat, hoewel het gebied buiten de dijken ligt, het waterpark niet zal overstromen.“

Gezondheid en veiligheid van bezoekers

De kreken in het park zijn verbonden met het Veerse Meer, waardoor het risico bestaat dat bepaalde diersoorten zoals de Japanse oester en kruiskwal zich in het gebied vestigen. Gert legt uit:” Deze soorten kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor bezoekers. Japanse Oesters zijn zo scherp als een mes en de Japanse kruiskwal heeft giftige tentakels. Om gezondheidsrisico’s te voorkomen, zijn er maatregelen getroffen, zoals het vermijden van harde materialen waaraan deze soorten zich kunnen hechten, en het verwijderen van storende onderwaterplanten.”

Coördinatie onderzoeken

De coördinatie van de diverse onderzoeken en het afstemmen van uitgangspunten waren grote uitdagingen. Oscar legt uit: “We moesten voortdurend afstemmen om zeker te weten dat iedereen met de juiste uitgangspunten werkte. Dit vroeg om goede samenwerking en flexibiliteit van alle partijen, vooral bij wijzigingen die impact hadden op andere onderzoeken. Als er in een onderzoek of ontwerp een uitgangspunt veranderde dan werkte dit door op de uitgangspunten voor andere onderzoeken en ontwerpen. Dat zorgde ervoor dat we continu moesten schakelen.”

Impressie Waterpark Veerse meer. Bron: Kuipers compagnons

Trots op de snelle voortgang

DAGnl begon in 2018 aan dit project, en in maart 2024 is het bestemmingsplan definitief vastgesteld. “Dat is een doorlooptijd van vijf en een half jaar, sneller dan de gemiddelde tien jaar voor vergelijkbare projecten. Daarom zijn we trots op dit resultaat,” vertelt Oscar.

Sterke samenwerking als basis voor succes

De intensieve samenwerking met opdrachtgever Driestar en de gemeente Middelburg was essentieel voor het succes van dit project. Oscar blikt terug op de samenwerking: “We hebben vanaf het begin nauw contact gehad met de gemeente en andere betrokkenen zoals Staatsbosbeheer en de Zeeuwse Milieufederatie. Dankzij korte lijnen, open communicatie en vertrouwen in elkaars expertise konden we samen tot een goed plan komen. Dit maakte het mogelijk om snel te schakelen en uitdagingen samen op te lossen.” Gert vult aan: Door de open sfeer en het onderlinge vertrouwen kon er in een hoog tempo samengewerkt worden.”

Het bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk vastgesteld door de Raad van State, en de voorbereidingen voor de bouw van Waterpark Veerse Meer zijn in volle gang. De verwachting is dat de realisatie van het park in 2026 begint.