Koffie?

Woongroep voor ‘gevleugelde vrienden’ bij Huize Vincentius Udenhout

De watertoren van het voormalige Vincentiusklooster te Udenhout (1927) wordt gerestaureerd en geschikt gemaakt voor de komst van kerkuilen, zwaluwen en vleermuizen. De restauratie van de watertoren is de eerste fase van het woningbouwproject Vincentius, dat in totaal uit 92 woningen bestaat: 28 appartementen in het rijksmonumentale hoofdgebouw, 13 herenhuizen in de vleugels, 22 duurzame koopappartementen en 29 huurappartementen voor woningcorporatie TBV. DAGnl heeft VOF Udenhout Vincentius, Nico de Bont en BOEi ondersteund met ecologisch onderzoek en advies.

Eigenaar VOF Udenhout Vincentius, een samenwerking tussen Nico de Bont en BOEi, trekt voor de natuurinclusieve restauratie van de watertoren circa € 350.000,- uit.

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “Bij voorbereidende werkzaamheden troffen wij enkele vleermuizen aan en om zeker te zijn dat de faunastand niet achteruit gaat, is besloten om de voormalige watertoren geschikt te maken voor bewoning. Van dit paradijs voor uilen, zwaluwen en vleermuizen gaan de nieuwe bewoners van Vincentius overigens niets merken: dieren en mensen leven straks gescheiden van elkaar.”

Boudewijn de Bont, directeur Nico de Bont: “Voor ons is het een voorbeeld van natuurinclusief bouwen, passend bij de duurzaamheidsambities van beide organisaties. Ook de 92 woningen die straks in en rondom het voormalige klooster verrijzen passen hierbij. De woningen worden volledig gasloos ontwikkeld en we doen het maximale aan waterretentie en behoud van waardevolle bomen op de locatie.” 

Michael Witjes, ecoloog bij DAGnl: “De gegevens die we straks in de faunatoren gaan verzamelen, kunnen gebruikt worden voor andere toekomstige projecten. Met dit project hopen we vooral anderen te inspireren om al in de ontwerpfase rekening te houden met de aanwezige natuur.”

De eerste ‘woningen voor mensen’ gaan in het vierde kwartaal van 2022 in de verkoop. Meer informatie over de ontwikkelingen is te vinden op www.woneninvincentius.nl.