Koffie?

Klimaatadaptatie

De weersomstandigheden worden steeds extremer. Hierdoor krijgen we vaker te maken met verdroging, wateroverlast en hittestress. Al deze thema’s hangen samen met water. Te veel of te weinig water of water van slechte kwaliteit is een bedreiging voor mens en milieu. Lang heeft Nederland, vooral door de geografische ligging en hoogte ten opzichte van het zeeniveau, gevochten tegen het water. Het wordt steeds belangrijker om meer met het water te leren leven. Door bodemdaling en klimaatverandering moeten we alert blijven op dreigende overstromingen door rivieren, de zee en neerslag, en droogte. Dit kunnen we doen door ruimte te maken voor water in stedelijk en landelijk gebied. Ook zijn er op veel plaatsen in Nederland verontreinigingen in het grondwater. Dit beperkt de gebruiksmogelijkheden van grondwater en zorgt ervoor dat ingrepen in het watersysteem aan strenge regels zijn gebonden.

Wateroverlast

De stijging van de zeespiegel en extremere weersomstandigheden zorgen voor een grotere kans op overstromingen en wateroverlast. Om dit te voorkomen moeten er in de openbare ruimte maatregelen genomen worden. Steeds vaker worden er wadi’s gebruikt, die vol kunnen lopen bij te veel water. Ook worden er vaak infiltratiekratten, retentiedaken, daktuinen of groene daken toegepast.

Hittestress

Hittestress ontstaat als het lichaam niet goed kan afkoelen, wat zorgt voor lichamelijke klachten bij mens en dier. Om hittestress te verminderen, wordt de openbare ruimte aangepast. Hierbij kan je denken aan het creëren van schaduw in een plan, de meest effectieve maatregel om verkoeling te brengen. Maar ook het toevoegen van groen en water en het verminderen van verhard oppervlak zorgt voor verkoeling.

Verdroging

Bij langdurige droogte daalt het grondwaterpeil, waardoor verdroging ontstaat. Dit is slecht voor de natuur en biodiversiteit. Veel planten en dieren zijn afhankelijk van water, waardoor hun voortbestaan wordt bedreigd. Een lager grondwaterpeil betekent ook minder drinkwater. Daarom moeten we kijken hoe we regenwater kunnen hergebruiken zodat we minder drinkwater hoeven te gebruiken. Dit helpt om verdroging tegen te gaan.