Koffie?

Soortenmanagementplan

Wil je voor inwoners van jouw gemeente het makkelijker maken om hun woning te isoleren of verduurzamen? Dan moet je eerst onderzoek laten doen of er beschermde diersoorten in en rondom de huizen aanwezig zijn, zoals vleermuizen in spouwmuren of mussen onder het dak. Dit kan normaal gesproken een tijdrovend en kostbaar onderzoek zijn. Met het soortenmanagementplan (SMP) wordt dit proces eenvoudiger.

Het onderzoek wordt namelijk voor de hele gemeente in één keer uitgevoerd, wat tijd en geld bespaart. Het SMP biedt een compleet overzicht van de verblijfplaatsen van verschillende diersoorten en hun leefgebieden. Zo kunnen er gerichte maatregelen worden genomen om deze diersoorten te beschermen, zoals het aanbieden van alternatieve verblijfplaatsen. Inwoners ontvangen concrete voorbeelden van diervriendelijke maatregelen, zoals het plaatsen van nestkasten, zodat zij hun woning op een verantwoorde manier kunnen isoleren en verduurzamen. Tegelijkertijd maakt een SMP bouw- en ontwikkelingsprojecten voorspelbaarder in het vergunningenproces en zorgt een SMP voor een efficiëntere uitvoering.

Impact van het soortenmanagementplan op biodiversiteit

Een SMP helpt bewoners om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen rondom soortenbescherming, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan het behoud van biodiversiteit in de regio. Door een SMP kunnen slimme keuzes worden gemaakt die zowel de natuur als de bewoners ten goede komen. Dit plan zorgt ervoor dat de unieke flora en fauna behouden blijven, zonder dat dit ten koste gaat van de mogelijkheden om woningen te verduurzamen. Bovendien zorgt een SMP ervoor dat de natuur sterker wordt en bestand is tegen (klimaat-) veranderingen.

Hoe wordt een soortenmanagementplan opgesteld?

Voor een SMP werken wij nauw samen met bewoners, gemeentelijke instanties en natuurbeschermingsorganisaties om ervoor te zorgen dat het plan effectief wordt uitgevoerd. Hierbij worden zowel de belangen van de diersoorten als die van de gemeenschap zorgvuldig afgewogen. De eerste stap is het uitvoeren van veldonderzoeken om de aanwezige soorten in kaart te brengen. Vervolgens worden de verzamelde gegevens geanalyseerd, waarna een advies wordt opgesteld. Dit advies helpt de gemeente om een goede balans te vinden tussen het verduurzamen van woningen en het beschermen van diersoorten.

Samenwerking met de gemeenten en inwoners

Dankzij de nauwe samenwerking tussen ons, de gemeente en de inwoners, kan een SMP een bredere impact maken op het behoud van beschermde diersoorten in de regio. Tijdens de ontwikkeling van een SMP worden er verschillende informatieavonden georganiseerd, zodat bewoners goed geïnformeerd zijn en actief kunnen bijdragen aan het succes van het plan. Samen zorgen we ervoor dat duurzaamheid en natuurbehoud hand in hand gaan.