In een stedelijke omgeving komt veel water vrij, zoals afvalwater uit woningen, grond- en regenwater. Om wateroverlast te voorkomen, is het belangrijk om goede oplossingen te hebben voor het opslaan of afvoeren van dit water. Wij kunnen je ondersteunen met een waterhuishoudkundig plan, rioolontwerp, statische en dynamische rioolberekeningen, het hergebruik van regenwater en gebiedsgericht grondwaterbeheer.
Met een waterhuishoudkundig plan breng je in kaart hoe je op een duurzame manier met water om kunt gaan binnen jouw project. Op basis van het plan kunnen we maatregelen ontwikkelen om wateroverlast, verdroging en hittestress te voorkomen of te beperken. Een goed waterhuishoudkundig plan zorgt ervoor dat we verantwoord met water omgaan en dat toekomstige generaties minder last hebben van waterproblemen. Het maakt een gebied ook beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering en aantrekkelijker om te wonen, werken en recreëren.
Een goed rioolstelsel is belangrijk voor de volksgezondheid, het milieu en de leefbaarheid van een gebied. In een rioolontwerp is het belangrijk dat vuil- en regenwater efficiënt en milieuvriendelijk worden afgevoerd. Afvalwater van huishoudens en bedrijven wordt naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie geleid, waar het wordt gezuiverd voordat het op het oppervlaktewater wordt geloosd. Regenwater van daken, straten en pleinen wordt via het rioolstelsel naar oppervlaktewater afgevoerd. In sommige gebieden wordt ook grondwater via het rioolstelsel afgevoerd om te voorkomen dat kelders en kruipruimtes vollopen.
Wanneer een rioolontwerp is gemaakt, moet het worden getoetst aan de Leidraad Riolering en eventuele extra eisen van gemeente en waterschap. Dit kunnen we doen door middel van statische of dynamische rioolberekeningen.
Een statische rioolberekening wordt uitgevoerd bij een relatief simpel (hemelwater)rioolstelsel met niet meer dan twee of drie uitstromen. Hierbij wordt gekeken of er voldoende wakingsruimte is (het verschil tussen het maaiveldniveau en de berekende maximum waterstand in de riolering/infiltratievoorzieningen) tijdens een piekafvoer bij een bepaalde waterstand.
Bij een dynamische rioolberekening wordt over tijd bekeken hoe een stelsel functioneert. We berekenen hoe het stelsel zich vult en weer leegloopt, en bepalen hoe lang op bepaalde plekken water blijft staan. Dynamische rioolberekeningen worden vooral aangeraden bij grotere en complexere rioolplannen of wanneer het plan aan meer eisen moet voldoen, zoals BREAAM-eisen.
In plaats van het grondwater op particulier niveau te bekijken, richt gebiedsgericht grondwaterbeheer zich op hele wijken. Door het grondwaterbeheer af te stemmen op lokale behoeften en omstandigheden, kan je efficiënter omgaan met waterbronnen.