Om de effecten van een project op een watersysteem te beoordelen, kun je een watertoets laten uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de impact op de waterhuishouding, het risico op overstromingen, de waterkwaliteit en -kwantiteit, en de bescherming van waardevolle gebieden. De watertoets is verplicht voor een omgevingsvergunning of bij het afwijken van een omgevingsplan.
Bij een watertoets starten we met het analyseren van de bestaande waterhuishoudkundige situatie. We kijken naar watergangen in de directe omgeving van het plangebied, de waterpeilen van deze oppervlaktewateren en waar het water naartoe stroomt. We onderzoeken ook de grondwaterstanden, zoals de gemiddeld hoogste en laagste grondwaterstanden. Daarna vergelijken we de hoogtes in het plangebied met de grondwaterstanden en bekijken we mogelijke wateroverlast en de oorzaak daarvan. Ook onderzoeken we de bodemopbouw en het risico op overstromingen in het plan.
Daarna bekijken we wat de impact van het plan is op deze waterhuishoudkundige situatie. Worden watergangen gedempt? Moet het plan worden opgehoogd om voldoende ontwateringsdiepte (het verschil tussen de grondwaterstand en het maaiveld) te bereiken voor de toekomstige gebruiksfunctie? Zijn er mogelijkheden voor hemelwaterinfiltratie, en zo niet, waar kan het water dan heen? Ook controleren we welke eisen voor hemelwaterberging van de gemeente en het waterschap moeten worden nageleefd.