Koffie?

Ik ben met open armen ontvangen

Maak kennis met Bram! Bram volgt de opleiding Civiele Techniek aan het Saxion in Enschede. Daarnaast loopt hij sinds februari stage bij DAGnl op de vestiging in Almelo. ‘Door corona heb ik de afgelopen jaren vanuit mijn opleiding weinig van de praktijk gezien. Daarom was het nu een flinke stap om stage te lopen bij een ingenieursbureau. Elke dag leer ik nieuwe dingen. Hoe je ontwerpen moet aanpakken, maar ook dat je verder dan de civiele techniek moet kijken. Dat vakgebieden zoals ecologie en groen ook een hele belangrijke rol spelen. Na mijn studie wil ik doorsturen en een master volgen. Uiteindelijk wil ik de management of constructie kant op’ vertelt Bram.

Open armen ontvangen

Tijdens het eerste gesprek met DAGnl proefde Bram meteen van de open sfeer. Bram: ‘Ik had een gesprek met een teamleider, werd meteen rondgeleid en voorgesteld aan alle collega’s. De mensen waren enthousiast en geïnteresseerd in wie ik was en welke opleiding ik volgde. Op de eerste stagedag werd ik met open armen ontvangen. Iedereen was bereid om mij alles uit te leggen en mij overal in mee te nemen. Dat was heel fijn.’

Van bedrijventerrein tot onderhoud wegen

Bram heeft inmiddels aan verschillende projecten gewerkt. ‘Ik heb aan een bedrijventerrein gewerkt. Daar heb ik het voorlopig bovengronds en ondergronds ontwerp voor gemaakt. Het ondergronds ontwerp was heel interessant. Ik mocht namelijk zelf uitzoeken hoe we het water, op basis van de gestelde eisen, het beste konden infiltreren. Voor dat project heb ik verschillende berekeningen en onderzoeken uitgevoerd. Die werkzaamheden heb ik samen met een collega uit Olst opgepakt. Daar heb ik veel van geleerd. Daarnaast heb ik aan een weg gewerkt. Die weg moest opnieuw ontworpen worden, ook de riolering ging eruit. Daar heb ik het bestek voor geschreven.’

Je kan zo aankloppen bij collega’s

Als hij vragen heeft kan Bram bij alle collega’s terecht. ‘Ik zit op kantoor met werkvoorbereiders waar ik direct bij terecht kan. Dat zijn de collega’s die ik aanspreek als ik vragen heb. Zij geven meteen uitleg en laten zien hoe het werkt. Die begeleiding is fijn. Als ik vragen heb zoek ik het eerst zelf uit, dan vraag ik om hulp. Dat werkt voor mij heel fijn. Zo word ik uitgedaagd om zelf dingen uit te zoeken. Ik werk ook af en toe in Olst. Dan spreek ik ook andere expertises. Ik vind het interessant om te horen wat andere collega’s doen. Dan merk ik dat er veel raakvlakken zijn tussen verschillende expertises. Bovendien vind ik de korte lijnen fijn: je loopt zo naar collega’s en klopt aan. Dat werkt mooi’ vertelt Bram.

Theorie in de praktijk brengen

Op school krijgt Bram verschillende vakken. Aan welke schoolvakken heeft hij het meeste tijdens zijn stage? ‘Verkeer & Wegen. Daar heb ik de basis geleerd van een wegontwerp en verkeerskunde. Op de opleiding krijg je alle lesstof kort en bondig. Tijdens je stage moet je de theorie écht in de praktijk brengen. Dat is een uitdaging. Ook bij DAGnl leer ik bij: in het begin van mijn stage heb ik gelijk een cursus AutoCAD mogen volgen, daar had ik direct profijt van. Daarna heb ik ook een cursus bestekschrijven gevolgd. Je leert alle feiten over de wet- en regelgeving en bijvoorbeeld hoe je een bestekpost opbouwt. Daar heb je in je verdere carrière veel aan’ vertelt Bram.

Dikke aanrader

Bram zou zeker andere studenten aanraden om stage te lopen bij DAGnl. Bram: ‘Als je het civiele proces van A tot Z wil meemaken: van vooronderzoek tot en met het toezicht tijdens de uitvoering, dan is DAGnl ideaal. Daarnaast krijg je ook de kans om bij andere werkzaamheden en expertises mee te kijken. Zo ben ik met een collega toezichthouder op pad geweest: hoe werkt een ontwerp in de praktijk? Ook ga ik een keer meelopen met landmeten. Er is het een leuke sfeer, het is een leuk team en ze maken mensen enthousiast voor het vak. DAGnl is een dikke aanrader.’