Bij een quickscan voeren we een oriënterend onderzoek uit voor jouw plangebied. We bekijken je plan in relatie tot het lokale archeologiebeleid en de onderzoeken rondom je plangebied. Daarmee kunnen we je een eerste indruk van de archeologische situatie geven. De quickscan geeft een indicatie voor de archeologische verwachting van jouw plangebied. De quickscan is geen document waarmee het vergunningentraject ingegaan kan worden. Wel geeft de quickscan aan welke invloed dit heeft op de doorlooptijd en kosten binnen het gehele project.
Met een bureauonderzoek kunnen we de archeologische verwachting van de beleidskaart specificeren. We zoeken uit of er mogelijk archeologie in jouw plangebied aanwezig kan is. Voor dit onderzoek gebruiken we verschillende bronnen. Van bodemkaarten tot historische kaarten. Is er een grote kans dat er archeologie in jouw plangebied aanwezig is? Dan is de vervolgstap doorgaans een booronderzoek. Bureau- en booronderzoeken voeren we vaak gecombineerd uit. Dat kan een kostenbesparing opleveren.
Bij een booronderzoek kijken we naar bodemopbouw en hoezeer de bodem verstoord is. Is de bodem verstoord? Dan is de kans groot dat de bodem al over de kop is geweest en er geen archeologie aanwezig is. Is de bodem ongestoord? Dan kunnen er archeologische resten aanwezig zijn. Een vervolgstap is een proefsleuvenonderzoek.
Tijdens een proefsleuvenonderzoek graven we sleuven. De diepte en grootte van de sleuven hangt af van de bodemopbouw en de voorgenomen plannen. Vinden we archeologische resten? Dan geven wij advies: laten we de archeologische resten zitten of opgraven? De vraag is altijd of de aangetroffen resten behoudenswaardig zijn. Nadat het proefsleuvenonderzoek is uitgevoerd ontvang je van ons een rapport. Dit rapport kan je indienen bij de aanvraag van je vergunning. Of kan een bevoegde overheid gebruiken om te beslissen over vervolgonderzoek of vrijgave van het gebied.
Overal in Nederland worden er nog restanten van de Tweede Wereldoorlog gevonden. DAGnl heeft een archeoloog in dienst met WO2 als specialisatie. Wij kunnen het WO2 archeologisch onderzoek combineren met een historisch vooronderzoek op het gebied van ontplofbare oorlogsresten. Dit scheelt je tijd én geld.
Ook de directievoering kunnen wij op ons nemen. Wij begeleiden en controleren het archeologisch traject van A tot Z. Ook zorgen we ervoor dat het traject procedureel en inhoudelijk soepel verloopt.
Vraag je een omgevingsvergunning aan omdat je een woonwijk gaat bouwen of kabels aan gaat leggen? Dan vraagt de gemeente vaak naar een archeologisch onderzoek. Daarbij kunnen wij je ondersteunen. Iedere gemeente heeft archeologiebeleid. Het verschilt per project met welke regels je rekening moet houden. Onze archeologen kijken graag met je mee. Ze vertellen je hoe je je project het beste kan aanpakken en waar je rekening mee moet houden. Ook kijken ze gelijk naar de planning van je werkzaamheden. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat je jouw planning haalt?
Zit je nog in de initiatieffase van je project? Mooi, dan kunnen we vroegtijdig meekijken of je met archeologie te maken krijgt. Daardoor kan jij in je ontwerp, kostenplaatje en planning rekening houden met een eventuele archeologische vindplaats. Of juist een archeologische vindplaats op een bijzondere manier in je ontwerp opnemen.
Om een omgevingsvergunning aan te vragen moet je vaak een archeologisch bureauonderzoek uitvoeren, meestal in combinatie met een booronderzoek. Op basis van het bureauonderzoek stellen wij een archeologische gespecificeerde verwachting op. Waar kunnen in jouw plangebied mogelijk archeologische resten aanwezig zijn en op welke diepte? Jouw plannen zijn altijd het uitgangspunt voor het bureauonderzoek. Hoe diep ga je bijvoorbeeld graven voor jouw werkzaamheden en wordt daarmee de archeologie verstoord of niet?
Komt er uit het bureauonderzoek een middelhoge of hoge archeologische verwachting? Dan wordt er vaak een veldtoets in de vorm van een booronderzoek uitgevoerd. Ook dit kunnen wij op ons nemen. We toetsen dan de archeologische verwachting. Is de bodem intact en vinden we hier bijvoorbeeld kansrijke grondlagen? Dan kan er een proefsleuvenonderzoek volgen. Stuiten we hierbij op archeologische resten? Dan kijken we of we deze moeten worden opgraven of kunnen blijven zitten. Het liefst laten wij archeologische waarden zitten want in de bodem blijven ze het beste bewaard. Jouw plannen zijn het uitgangspunt tijdens hele archeologische proces. We bekijken op basis van jouw plannen of een (vervolg)onderzoek wel nodig is.
We kijken verder dan ons eigen vakgebied. We kijken naar verschillende factoren die invloed hebben op jouw project. Omdat we binnen DAGnl meerdere expertises in huis hebben, kunnen bijvoorbeeld collega’s van bodemonderzoek of ecologie ook met ons meekijken. We onderzoeken altijd conform de wet- en regelgeving. We zijn in het bezit van het Normec BRL4000 certificaat. En bepalen altijd in de beginfase samen met jou in welke rol wij je het beste advies kunnen geven. Dat kan een adviserende, directie voerende of uitvoerende rol zijn.