De begeleiding van een ruimtelijk planvormingsproces is ingewikkeld en neemt veel van jouw tijd in beslag. Wij kunnen je dit uit handen nemen. We begeleiden het project van de initiatieffase tot en met de uitvoering. Daarbij zorgen we voor het overzicht. Komen er verschillende expertises bij jouw plan kijken? Dan zorgen wij voor de verbinding!
Of het nou om klein of groot project gaat. Bij elk project heb je te maken met initiatiefnemers, bewoners, overheid, ondernemers en andere betrokkenen. Ieder met hun eigen belangen en wensen. Wij zorgen ervoor dat deze belangen en wensen in beeld worden gebracht. We luisteren, analyseren en adviseren. Wij zorgen ervoor dat jouw plan draagvlak krijgt en behoudt.
Ben je een ontwikkelaar of particulier en zoek je een sparringpartner voor jouw (gebieds-) ontwikkeling? Wij stellen jouw plan voorop en geven je eerlijk advies over de kansen en mogelijkheden om jouw doel te bereiken. Van principeverzoek tot bestemmingsplanwijziging. Van ruimtelijke onderbouwing tot milieukundige begeleiding.
Als eerste analyseren we de opgave die wij van jou hebben ontvangen. In de vorm van een risico- en haalbaarheidsanalyse bekijken we welke kansen en uitdagingen er zijn. Daarna ontwikkelen we samen met jou een strategie voor de gebiedsontwikkeling. Op basis van het beleid kijken we wat jij wilt en hoe je daar komt. Als de ontwikkelstrategie klaar is, bekijken we samen met welke partijen je te maken krijgt bij de ontwikkeling van jouw idee en hoe je daar het beste mee om kan gaan.
Door al vroeg te onderzoeken of jouw plan haalbaar is weet je waar je aan toe bent. Bovendien voorkom je zo onnodige risico’s. Met een haalbaarheidsonderzoek kijken wij op alle onderwerpen wat de (on)mogelijkheden zijn binnen jouw project. Daarbij kunnen we alle expertises binnen DAGnl inzetten. Wat zijn de knelpunten en welke kansen kan je benutten? Wij maken een stappenplan hoe je jouw idee kan realiseren.
Wil jij van een kantoorpand een woning maken? Of een aantal woningen op een leeg stuk grond bouwen? Dan krijg je te maken met het bestemmingsplan en vanaf 2022 met het omgevingsplan. Om te onderzoeken of jouw plan mogelijk is, kijken we naar het bestaande provinciaal beleid en gemeentebeleid. Samen zoeken we naar de mogelijkheden binnen het beleid om het bestemmingsplan aan te passen aan jouw project. We beginnen meestal met het indienen van een principeverzoek bij de gemeente om te vragen of zij hieraan mee willen werken. Is de gemeente akkoord? Dan stellen wij een bestemmingsplan op. Daar horen ook verschillende onderzoeken en overleggen bij zoals met de gemeente, het waterschap en de provincie. Wij kunnen je ondersteunen bij dit volledige proces. Inclusief de coördinatie van de onderzoeken. Zo kan jij je richten op jouw (bouw-)plan.
Naast een wijziging in het bestemmingsplan kunnen we je ondersteunen bij een complete gebiedsontwikkeling. Denk maar aan het ombouwen van een bedrijventerrein naar een woon- en werkgebied. Voor een gebiedsontwikkeling werk je samen met verschillende partijen. Communicatie, participatie en belangen spelen daarbij een grote rol. Dit hele proces kunnen wij voor jou in goede banen leiden met project-, proces- en omgevingsmanagement.
Bij een gebiedsontwikkeling starten we met een visie. Vanuit daar maken we samen een stedenbouwkundig- of een landschapsplan. Is de overheid akkoord met jouw initiatief? Dan stellen we een bestemmingsplan op inclusief de onderzoeken die nodig zijn. Is het bestemmingsplan onherroepelijk? Dan begeleiden we je bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. Bij de uitvoering van het plan kunnen wij advies geven over het bouw- en woonrijp maken. Daarnaast kunnen wij de participatie richting de omgeving voor je oppakken.
Binnen DAGnl zetten wij de nodige onderzoeken uit om jouw plan te realiseren. Denk maar aan milieukundig bodemonderzoek, archeologisch onderzoek, flora- en faunaonderzoek. Samen of in overleg onderhouden wij de contacten met de gemeente. Moet er een noodzakelijke aanpassing doorgevoerd worden? Of moet het plan gewijzigd worden? Dan leggen we je direct de mogelijke oplossing voor. Daardoor heb je altijd een duidelijk en volledig beeld hoe jij jouw idee uit kan voeren. We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Zo weet je wat aan ons hebt. En kom je niet voor verassingen te staan.