Start je met een (woningbouw-) project? Dan kan het zijn dat je mitigerende en compenserende maatregelen moet uitvoeren zodat verschillende diersoorten een veilig en toekomstbestendig onderkomen hebben. Door de maatregelen vroeg óf uit voorzorg toe te passen zorg je ervoor dat jouw project vlot doorloopt. De fauna-ark kan je gebruiken als tijdelijk mitigerend onderkomen voor gebouw bewonende diersoorten. Maar ook als permanent compenserend onderkomen voor gebouw bewonende diersoorten. Is er geen bestaande bebouwing of nieuwe bebouwing beschikbaar voor mitigerende en compenserende maatregelen? Dan biedt de fauna-ark een uitkomst. De ark kunnen we aanpassen aan jouw specifieke situatie.
Diersoorten worden nu vaak tijdelijk verhuisd naar een nest- of verblijfkast. Die oplossing werkt misschien niet altijd zoals gewenst óf is niet altijd onomstotelijk bewezen. Met de fauna-ark denken wij een alternatief te hebben; een modulair gebouw voor vier verschillende diersoorten:
Voor de ontwikkeling van de fauna-ark hebben wij gebruik gemaakt van de voorschriften en kennis van BIJ12, organisaties als de vogelbescherming en zoogdiervereniging en wetenschappelijk onderzoek. Daarom:
Elke fauna-ark wordt gemonitord. Daarbij monitoren we het microklimaat en omgevingsfactoren. Die factoren hebben invloed op de geschiktheid van de verblijven voor de diersoorten. Ook de bezetting van de fauna-ark wordt gemonitord: gebruiken de doelsoorten de fauna-ark als verblijfplaats? Deze factoren hebben invloed op het ontwerp van de fauna-ark en waar de ark wordt geplaatst. De resultaten van het monitoren gebruiken we als onderbouwing voor de geschiktheid van de fauna-ark als mitigerende maatregel en/of voor de verbetering van het ontwerp. De fauna-ark is door een ontheffing Wet Natuurbescherming (WNB) door verschillende bevoegde gezagen wordt erkend.