Als opdrachtgever ben je verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Een oriënterend explosievenonderzoek naar ontplofbare oorlogsresten is een onderdeel van een goede werkvoorbereiding. Wij nemen dit oriënterend onderzoek graag voor onze rekening. Tijdens een oriënterend onderzoek voeren wij een quickscan uit. Op basis van onze ruime kennis en ervaring maken we een oriënterende analyse van jouw plangebied. We checken daarbij ook of er in het verleden al een studie of opsporing naar ontplofbare oorlogsresten is uitgevoerd.
Concluderen wij uit het oriënterend onderzoek dat ontplofbare oorlogsresten in jouw plangebied niet zijn uit te sluiten? Of is dit nog te onduidelijk? Dan adviseren wij je om een uitgebreider onderzoek uit te voeren. Afhankelijk van het doel van jouw werkzaamheden zijn er verschillende vervolgonderzoeken mogelijk. Wij denken met je mee en adviseren je graag welk type onderzoek het meest efficiënt is voor jouw plangebied. Mogelijke vervolgonderzoeken zijn: vooronderzoek 1940-1945, vooronderzoek naoorlogse ontwikkelingen of een project specifieke risicoanalyse.
Zijn opsporingswerkzaamheden binnen jouw plangebied noodzakelijk? Dan nemen wij jou deze zorg uit handen: van het vaststellen van de opsporingsopdracht tot het toezicht bij de uiteindelijke opsporing. Wij werken met verschillende gecertificeerde opsporingsbedrijven. Elk bedrijf heeft zijn specifieke kenmerken en specialismen. Zij hebben hetzelfde doel als wij: het projectgebied veilig maken.
Volgens de Nederlandse wet ben je als initiatiefnemer van werkzaamheden verplicht om werkgerelateerde risico’s in kaart te laten brengen. Daar horen volgens de Arbowetgeving ontplofbare oorlogsresten, dus in de bodem achtergebleven explosieven, ook bij. Om een veilige (werk-)omgeving te bieden is een gedegen explosievenonderzoek standaard onderdeel van de werkvoorbereiding. Wij kunnen voor jou alle mogelijke bureaustudies en analyses uitvoeren. Afhankelijk van jouw situatie kan dit een oriënterend onderzoek zijn of een historisch onderzoek 1940-1945. Ook kan je bij ons terecht voor een onderzoek naar risico-verlagende, naoorlogse ontwikkelingen of een projectspecifieke risicoanalyse.
Onze onderzoekers en adviseurs zijn vaak academisch geschoold. Zij hebben jarenlange ervaring in het uitvoeren van gedegen risicoanalyses en historische studies. Door ons grote netwerk kunnen wij ook civiel- technici, veiligheidskundigen en GIS-specialisten inzetten. Wij kijken daardoor verder dan ons eigen vakgebied. Daar profiteer jij van.
Voeren specialisten onderzoek uit naar ontplofbare oorlogsresten die mogelijk zijn achtergebleven? Vaak wordt er dan afzonderlijk een archeologisch onderzoek uitgevoerd, want beide onderzoeken hebben een ander uitgangspunt. Explosieven worden opgespoord om aan de Arbowetgeving en Openbare orde en Veiligheid te voldoen. Op deze manier is de veiligheid te waarborgen. Archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd om aan de Erfgoedwet te voldoen. De Erfgoedwet zorgt ervoor dat we waardevol erfgoed behouden. Wij combineren het explosievenonderzoek en archeologisch onderzoek. Dubbel werk, extra uren en onnodige onderzoekskosten zijn bij ons dus verleden tijd.
De expertise explosievenonderzoek en advies wordt uitgevoerd door Xplosure (onderdeel van DAGnl). Xplosure is CS-VROO gecertificeerd.